niedziela, 14 sierpnia 2011

Dzienna dawka skladnikow odzywczych w diecie kobiet w ciazy .

<h1>Dzienna dawka składników odżywczych w diecie kobiet w ciąży</h1>
<p>
<strong>BIAŁKA: Białka zbudowane są z substancji zwanych  aminokwasami, które są kompleksami budującymi ludzkie komórki. Są one szczególnie ważne, gdyż tworzą komórki nowego dziecka. Tak więc ciężarne kobiety powinny próbować spożywać co najmniej 60-75 gramów białka dziennie.Nigdy nie należy używać płynnych lub sypkich wysokobiałkowych dodatków, aby dopomóc w dopełnianiu zapotrzebowania na  białko - mogą być szkodliwe. POKARMY BIAŁKOWE: Każdego dnia zjedz 4 z niżej wymienionych produktów lub kombinację stanowiącą ekwiwalent 4 dawek (podane dawki zawierają 18-25 gramów białka).</strong>
</p>
<p>
<ul><li> chude mleko - 3 szklanki o objętości 200-250 ml</li><li> półtłusty twaróg - 1/2 kubka</li><li> chudy jogurt - 1 i 1/2 kubka</li><li> ser edamski - 70 g</li><li> jajka - 2 całe lub 5 białek</li><li> tuńczyk - 100g</li><li> mięso kurze i indycze bez skóry - 70 g</li><li> ryby - 100g</li><li> cielęcina - 85g</li><li> chuda wołowina - 85g</li><li> wątróbka (jedz niezbyt często) - 85g </li></ul>
<p><em>PRZEKĄSKI WYSOKOBIAŁKOWE:</em></p>
<ul><li> orzechy i nasiona</li><li> przysmaki pełnoziarniste, pieczone</li><li> kiełki pszeniczne</li><li> przysmaki sojowe</li></ul>
<p><strong>POKARMY Z WITAMINĄ C:</strong></p>
<p>Kobieta w ciąży i jej dziecko - oboje potrzebują witaminy C do odbudowy tkanek, leczenia ran i wielu innych procesów metabolicznych. Dziecko w łonie matki potrzebuje jej także do prawidłowego wzrostu i rozwoju silnego kośćca i zębów. Witamina C jest substancją odżywczą, której ciało nie może przechowywać, tak więc nowa porcja jest potrzebna każdego dnia. Pokarmy bogate w witaminę C najlepiej spożywać świeże i nie gotowane, bo wystawienie na światło, ciepło i powietrze z czasem niszczy witaminę.</p>
<p><em>POKARMY Z WITAMINĄ C:</em></p>
<p>Zjedz codziennie co najmniej dwa z niżej podanych produktów lub kombinację.</p>
<ul><li> grapefruit - 1/2 </li><li> sok grapefruitowy - 1/2 kubka</li><li> małe pomarańcze - 2</li><li> sok pomarańczowy - 1/2 kubka</li><li> mango średniej wielkości - 1/2</li><li> truskawki - 1/2 kubka</li><li> jagody lub maliny - 1 i 1/3 kubka</li><li> duży pomidor - 1 i 1/2 </li><li> sok pomidorowy - 1 kubek</li><li> surowa krojona kapusta - 1 i 1/2 kubka</li><li> mała czerwona lub zielona papryka - 3/4 </li><li> gotowane brokuły - 2/3 kubka</li><li> gotowany kalafior - 1/2 kubka</li></ul>
<p><strong>POKARMY ZAWIERAJĄCE WAPŃ:</strong></p>
<p>Rosnące dzieci potrzebują dużo wapnia, aby mieć silne kości i zęby. Takie same potrzeby ma rosnący płód. Wapń jest także niezbędny mięśniom, sercu i rozwijającym się nerwom, krzepliwości krwi, aktywności enzymów. Jeśli matka nie dostarczy wystarczającej ilości wapnia wówczas rozwijające się dziecko będzie wyciągać wapń z jej kości, aby uzupełnić potrzebną ilość, zostawiając matce choroby układu kostnego na starość.</p>
<p><em>POKARMY BOGATE W WAPŃ:</em></p>
<p>Zjedz 4 pokarmy dziennie z niżej podanych lub ich kombinację. Potrzebujesz 1280-1300 mg wapnia dziennie. Każda pozycja zawiera ok. 300 mg wapnia.</p>
<ul><li> chude mleko - 200-250 ml</li><li> półtłusty twaróg - 1 i 1/3 kubka</li><li> ser cheddar - 42g</li><li> chudy jogurt - 1 kubek</li><li> sardynki z puszki z ościami - 85g</li><li> makrela z puszki z ościami - 100g</li><li> łosoś z puszki z ościami - 110g</li><li> mielone ziarna sezamkowe - 2-3 łyżeczki</li><li> brokuły - 1 i 1/2 kubka</li><li> suszone figi - 10</li><li> kukurydziane tortille (naleśniki meksykańskie) - 2</li><li> mleko w proszku bez tłuszczu ? 1/3 kubka</li></ul>
<p>PRZEKĄSKI BOGATE W WAPŃ:</p>
<ul><li> migdały</li><li> orzechy laskowe</li><li> orzeszki ziemne</li><li> suszone owoce</li><li> gotowe przysmaki z ziaren sezamowych</li><li> chleb świętojański</li></ul>
<p><strong>ZIELENINA, ŻÓŁTE OWOCE, ŻÓŁTE WARZYWA:</strong></p>
<p>Ten zestaw dostarcza witaminy A w formie karotenu, który jest niezbędny rosnącym komórkom, zdrowej skórze, kościom, oczom i może nawet zmniejszyć ryzyko powstania niektórych postaci raka. Zielenina oraz żółte warzywa i owoce dostarczają także dawek innych niezbędnych witamin (E, ryboflawina, kwas foliowy, witamina B6 ), wielu minerałów, błonnika.</p>
<p>Potrzebujesz trzech lub więcej poniższych produktów, z których jeden powinien być surowy. Próbuj wybrać i żółte i zielone.</p>
<ul><li> morele świeże i suszone - 2</li><li> średnie mango - 1/2</li><li> duża nektarynka lub średnia brzoskwinia - 1</li><li> surowa marchew - 1/2, gotowana marchew - 1/3 kubka</li><li> duże liście zielonej sałaty - 8-10</li><li> cykoria - 1 i 1/2 kubka</li><li> surowy szpinak - - kubka, gotowany szpinak - 1/2 kubka</li><li> gotowane brokuły - 1/2 kubka</li></ul>
<p><strong>INNE OWOCE I WARZYWA:</strong></p>
<p>Oprócz produktów bogatych w karoten, witaminy A i C kobieta w ciąży potrzebuje także co najmniej dwóch rodzajów innych warzyw i owoców dziennie, aby uzyskać dodatkowo włóknik, witaminy i minerały. Wiele z nich jest bogatych w potas i magnez, a oba te składniki są ważne dla dobrego zdrowia w czasie ciąży.</p>
<p>Zjedz dziennie co najmniej 2 z poniższych produktów:</p>
<ul><li> jabłko - 1</li><li> przecier jabłkowy nie słodzony - 1/2 kubka</li><li> szparagi - 6-7</li><li> mały banan - 1</li><li> jagody - 2/3 kubka</li><li> brukselka - 2/3 kubka</li><li> świeże drylowane wiśnie - 2/3 kubka</li><li> winogron - 2/3 kubka</li><li> średnia gruszka - 1</li><li> średni kawałek świeżego lub z puszki ananasa</li><li> średni ziemniak -1</li></ul>
<p><strong>PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE:</strong></p>
<p>Produkty ziarniste są pełne substancji odżywczych, szczególnie wit. B, które są potrzebne prawie każdej cząstce rozwijającego się w łonie matki dziecka. Te skoncentrowane ,złożone węglowodany są też bogate w pierwiastki śladowe, tj. cynk, selen, magnez, które są bardzo ważne w czasie ciąży. Produkty skrobiowe mogą też pomóc na poranne nudności.</p>
<p><strong>POKARMY BOGATE W ŻELAZO:</strong></p>
<p>Duża ilość żelaza jest podstawą zapewnienia prawidłowego rozwoju krwi płodu i matki i będą potrzebować go oboje więcej w ciągu tych 9 miesięcy niż w jakimkolwiek innym okresie życia. Niekiedy porcja żelaza przyjmowana w pokarmach jest niewystarczająca. Wówczas lekarze, najczęściej już ok. 12 tygodnia, zalecają ciężarnej przyjmowanie związków żelaza. <strong>Aby wzmocnić przyswajanie dodatkowego żelaza, powinno ono być spożywane między posiłkami, popijane sokami owocowymi bogatymi w witaminę C lub wodą (nigdy mlekiem, herbatą ani kawą).</strong></p>
<p>POKARMY BOGATE W ŻELAZO:</p>
<p>Małe ilości żelaza można znaleźć w większości owoców i warzyw, zbożach i mięsach, które jesz codziennie. Poniżej podaję produkty zawierające dużo żelaza.</p>
<ul><li> kaczka</li><li> wołowina</li><li> wątroba i inne podroby (wybieraj je rzadko)</li><li> sardynki</li><li> kapusta biała</li><li> dynia</li><li> ziemniaki w łupinach</li><li> szpinak</li><li> suszone owoce</li></ul>
<p><strong>POKARMY BARDZO TŁUSTE:</strong></p>
<p>Zgodnie z ogólnie akceptowanymi zasadami nie więcej niż 30% kalorii u dorosłych powinno pochodzić z tłuszczu. Te same porady odnoszą się do ciężarnych kobiet. I chociaż nic się nie stanie, kiedy zjemy trochę więcej warzyw czy produktów z witaminą C to nadmiar tłuszczu może spowodować nadmierną masę. Utrzymanie pobierania tłuszczów na średnim poziomie jest dobrym pomysłem, ale całkowite jego wyeliminowanie z diety jest potencjalnie groźne. Tłuszcz jest niezbędny rozwijającemu się dziecku: podstawowy kwas tłuszczowy jest po prostu podstawą.</p>

<p>POKARMY BOGATE W TŁUSZCZE:</p>
<p>Jedz codziennie 4 pełne lub 8 dawek w połowie, lub ich kombinacje.</p>
<ul><li> ser żółty (cheddar, mozzarella, camembert) - 28,5g</li><li> tarty ser parmezan - 2 łyżki</li><li> 1 i 1/2 łyżki lekkiej śmietany</li><li> bita śmietana - 2 łyżki</li><li> pełne mleko - 1 szklanka</li><li> mleko 2% - 1 i 1/2 szklanki</li><li> lody - 1/2 pucharka</li><li> pełnotłusty jogurt - 1 kubeczek</li><li> masło orzechowe - 1 łyżka</li><li> 1 jajko lub 1 żółtko</li><li> małe awokado - 1/2 </li><li> łosoś świeży lub z puszki - 110g</li><li> tuńczyk w oleju - 85g</li><li> jasne mięso indycze lub kurze bez skóry - 200g</li></ul>
<p><strong>PŁYNY:</strong></p>
<p>Co najmniej osiem (200-250ml) szklanek dziennie. Nie tylko jesz za dwóch, ale też pijesz za dwóch. Twój płód też potrzebuje płynów. Większość jego ciała - tak jak twojego - stanowi woda. Dodatkowe płyny pomagają w utrzymaniu miękkości skóry, zmniejszają prawdopodobieństwo zaparć, oczyszczają twoje ciało z toksyn i zbędnych produktów oraz regulują nadmierne obrzęki i ryzyko infekcji dróg moczowych. Upewnij się, że pijesz co najmniej 8 kubków dziennie - więcej jeśli oddajesz dużo płynów.Rozłóż spożycie płynów na cały dzień i nie próbuj pić więcej, jak dwie szklanki na raz - mogłoby to nadmiernie rozrzedzić twoją krew, powodując zaburzenie równowagi chemicznej. </p>
</p>
--
<b>Stopka</b>
<p>
http://poradnikprzyszlejmamy.blogspot.com/
</p>
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artykuly.com.pl%22%3eartykuly.com.pl%3c/a> - Twojego źródła artykułów do przedruku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz