piątek, 12 sierpnia 2011

Zdrowe odzywianie latem.

<h1>Zdrowe odżywianie latem</h1>
<p>
<strong>Jak zadbać o zdrowe odżywianie w trakcie wakacji? Co zrobić, aby  skompletować optymalną dietę? Co jeść podczas dokuczliwych upałów?</strong>
</p>
<p>
<p><br />
Lato to pora, na kt&oacute;rą czekamy przez cały rok. Czas odpoczynku i regeneracji nadwątlonych zimą sił. Jednocześnie jest to okres, w kt&oacute;rym zmienia się spos&oacute;b funkcjonowania naszego organizmu. W trakcie gorących, słonecznych dni częściej się pocimy, jesteśmy ociężali, odczuwamy intensywne łaknienie, bywamy osłabieni. Latem tracimy znaczne ilości wody z organizmu. Aby nie dopuścić do odwodnienia, powinniśmy przyjmować&nbsp; przynajmniej 2,5 litra płyn&oacute;w dziennie oraz dbać o regularne uzupełnianie utraconych wraz z potem mikroelement&oacute;w. W utrzymaniu dobrej formy pomoże nam r&oacute;wnież odpowiednio skompletowana dieta bogata w witaminy i składniki odżywcze.<br />
<br />
Warzywne menu<br />
<br />
Podstawę naszego letniego jadłospisu powinny stanowić warzywa. Upały nie sprzyjają jedzeniu tłustych, ciężkich potraw, po kt&oacute;rych stajemy się tylko bardziej zmęczeni i senni. Powinniśmy skłaniać się raczej ku kilku (optymalnie pięciu) lekkim posiłkom w ciągu dnia. Doskonałym daniem lub uzupełnieniem posiłku będą r&oacute;żnego rodzaju sałatki. Zalecana jest na przykład taka z pomidor&oacute;w i kapusty pekińskiej zawierających witaminy B1, B2 i B6, z cukinii bogatej w witaminę A, a także z młodego groszku, kt&oacute;ry jest kopalnią witaminy E. Ciekawym urozmaiceniem letniego menu będą r&oacute;wnież zupy w postaci chłodnik&oacute;w oraz gotowane na parze brokuły, kalafior i fasolka szparagowa (wit. A i C). Ponadto warto zrezygnować z kalorycznych "zapychaczy", takich jak chipsy i wybrać odżywcze przekąski w postaci kawałk&oacute;w świeżej marchwi lub og&oacute;rka. Wprowadzenie do naszego życia takiego menu szybko sprawi, że poczujemy się lekko i zdrowo.<br />
<br />
Szczypta owocu<br />
<br />
W okresie wakacyjnym mamy pod dostatkiem świeżych owoc&oacute;w, kt&oacute;re są niezwykle ważnym elementem zbilansowanej diety. Deser w postaci kilku brzoskwiń (wit. A, C, PP), miseczki truskawek (wit. C) czy malin (wit. B12, D, K) lub kiści winogron (wit. A, B, E) będzie nie tylko pięknie wyglądał na stole i cudownie smakował, ale dostarczy nam także wielu niezbędnych dla zdrowia składnik&oacute;w.<br />
Słodkie, gazowane napoje możemy z powodzeniem zastąpić wodą z cytryną i miętą bądź naturalnymi, świeżo wyciskanymi w domu sokami z owoc&oacute;w. Dzięki temu ugasimy pragnienie, a jednocześnie unikniemy spożycia zbędnych cukr&oacute;w i szkodliwych konserwant&oacute;w.&nbsp; &nbsp;<br />
<br />
Zachowaj świeżość<br />
<br />
Istotną kwestią zdrowego odżywiania, o kt&oacute;rej często zapominamy, jest właściwe przechowywanie żywności. Aby warzywa i owoce nie traciły witamin, poprzez ich utlenianie się w kontakcie z powietrzem, powinniśmy trzymać je we odpowiednich warunkach. Ważne jest, aby nie myć ich zaraz po zakupie, lecz dopiero tuż przed posiłkiem. W ten spos&oacute;b dłużej zachowają swe wartości. Istotne jest r&oacute;wnież, aby chronić je przed gorącem i owadami. Najlepiej jest trzymać je w lod&oacute;wce lub w specjalnych naczyniach. Na polskim rynku są już dostępne pojemniki do pr&oacute;żniowego przechowywania żywności, np. sprawdzone systemy superVAC firmy AWG (http://www.awg-supervac.pl/). Zapewniają one wygodne przechowywanie produkt&oacute;w spożywczych i umożliwiają dłuższe zachowanie ich świeżości. Dzięki takim zabiegom będziemy mieć pewność, że żywność, kt&oacute;rą jemy jest zdrowa i pełnowartościowa.<br />
<br />
Pierwiastki zdrowia<br />
<br />
Ciepłe dni często zachęcają nas do wzmożonej aktywności fizycznej. Jednak podczas wysiłku, wraz z potem, tracimy wiele niezbędnych mikroelement&oacute;w, takich jak wapń, s&oacute;d, potas i magnez. Każdy sportowiec wie, jak ważne jest uzupełnianie ich niedoboru. W związku z tym powinniśmy spożywać jak najwięcej produkt&oacute;w zawierających te składniki mineralne. Wapń znajdziemy w mleku i soku pomarańczowym, s&oacute;d - w białku jaja i soli, potas występuje w morelach, bananach, szpinaku i ziemniakach, zaś w magnez bogate są orzechy, jagody i ananasy.<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
</p>
</p>
--
<b>Stopka</b>
<p>
<p>Źr&oacute;dło: http://www.awg-supervac.pl%3c/p>
<p>o AWG<br />
AWG to międzynarodowa firma, kt&oacute;ra powstała w 1985 roku w  Niemczech. Jest liderem sprzedaży system&oacute;w pr&oacute;żniowego przechowywania  żywności superVAC na wielu rynkach Europy zachodniej, m.in. w Belgii,  Holandii i Francji. W Polsce firma istnieje od 2005 roku.</p>
</p>
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artykuly.com.pl%22%3eartykuly.com.pl%3c/a> - Twojego źródła artykułów do przedruku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz