czwartek, 4 sierpnia 2011

Czy odstawienie pieczywa pomoze schudnac ?

<h1>Czy odstawienie pieczywa pomoże schudnąć?</h1>
<p>
<strong>Czy rezygnacja z jedzenia pieczywa naprawdę pomaga schudnąć? Pieczywo to przecież podstawa naszej diety. Jakimi zasadami się kierować wybierając chleb czy bułki?</strong>
</p>
<p>
<a href="http://4.bp.blogspot.com/-2NETyzTc15s/TeieR12Js0I/AAAAAAAAAZo/1doAYVGaejU/s1600/bulki.jpg%22%3E%3C/a%3E%3Cp%3E%3Cimg height="155" width="240" src="http://4.bp.blogspot.com/-2NETyzTc15s/TeieR12Js0I/AAAAAAAAAZo/1doAYVGaejU/s1600/bulki.jpg" /></p>
<p><strong><em>Pieczywo</em></strong><em> to podstawowy składnik diety niemal każdego człowieka. Pod względem wartości odżywczej, najzdrowsze jest pieczywo ciemne - wypiekane z mąki razowej, pszennej lub żytniej, która zawiera więcej witamin i składników mineralnych oraz błonnik. Przy stosunkowo niewielkiej zawartości tłuszczu, pieczywo cechuje się dużą wartością energetyczną, dostarczając około 250 - 350 kcal /100g.</em></p>

<p>Poniżej przedstawiona jest wartość energetyczna wybranych rodzajów pieczywa:</p>

<p>Bułka sojowa z ziarnami - 295kcal</p>
<p>Bułka grahamka - 230kcal</p>
<p>Bułka z dynią - 260kcal</p>
<p>Kromka chleba graham - 65kcal</p>
<p>Kromka chleba orkiszowego - 95kcal</p>
<p>Kromka chleba razowego - 75kcal</p>
<p>Kromka chleba bezglutenowego - 45kcal</p>

<p>Wiele osób rozpoczynających odchudzanie zastanawia się, czy warto rezygnować z pieczywa. Odpowiedź brzmi: nie! </p>

<p><strong>Generalnie, jeśli chcesz schudnąć, zmienić na lepsze swój dotychczasowy sposób żywienia, to kieruj się następującymi zasadami: </strong></p>

<p>1. Nie rezygnuj z pieczywa, ale ogranicz jego ILOŚĆ w diecie. Ograniczenie ilości przyniesie efekty odchudzania. Jeśli nie wiesz, ile pieczywa w ciągu dnia powinnaś zjadać, skontaktuj się z dietetykiem, który zaplanuje Twoją dietę i określi jak powinna wyglądać Twoja porcja. </p>

<p>2. Jeżeli zjadasz w ciągu dnia np. 4 posiłki i w jednym z nich już pojawiło się pieczywo, to w kolejnych zamiast kanapek zaplanuj coś innego, np. jogurt naturalny z suszonymi owocami, sałatkę warzywną czy też szklankę soku bez dodatku cukru.</p>

<p>3. Uważaj na pieczywo chrupkie! Okazuje się, że jest ono źródłem akrylamidu - potencjalnie rakotwórczej substancji! Akrylami powstaje w produktach o dużej zawartości węglowodanów, poddanych działaniu wysokiej temperatury, a więc także w chrupkach, frytkach, ciastach, płatkach śniadaniowych. Urząd Kontroli Żywności w Norwegii stwierdził co prawda, że poziom akrylamidu w pieczywie light jest tak niski, że korzyści ze spożywania tego pieczywa są znacznie większe niż szkody, ale jak we wszystkim należy zachować tu umiar.</p>

<p>4. Ze względu na zachowanie jak najlepszego zdrowia, unikaj pieczenia chleba w tosterze na brązowo! Przetworzona w wysokich temperaturach żywność jest źródłem akrylamidu. </p>

<p>5. I najważniejsze: urozmaicaj swoją dietę! Jedz różne rodzaje pieczywa, tak aby dostarczyć do organizmu dużo różnorodnych składników odżywczych oraz błonnik. Pieczywo z dodatkiem pełnych nasion roślin oleistych: słonecznika, dyni, sezamu, lnu, soi, maku, kukurydzy oraz przypraw stanowi dodatkowe źródło witamin, soli mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.</p>
</p>
--
<b>Stopka</b>
<p>
<a href="http://www.metamorfozadiety.blogspot.com%22%3ewww.metamorfozadiety.blogspot.com%3c/a>
</p>
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artykuly.com.pl%22%3eartykuly.com.pl%3c/a> - Twojego źródła artykułów do przedruku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz